Kako imamo priliku da u zadnje vreme čujemo da su mnogi “alergični” na gluten, želela sam da malo otvorim priču o tome.

Glutenska enteropatije je hronično oboljenje za koje se smatra da je urodjen defekt enzima neophodnog za hidrolizu (funkcija razlaganja hranjivih materija). Postoji primarna i sekundarna.

Primarna je urodjena i ispoljava se potpunom malapsorpcijom (nemogučnost resorpcije hrane iz creva u krv).

Skoro 30% populacije je nosilac ovog neophodnog gena za razvoj (haplotip DQ2 i DQ8) ali samo 1% je razvilo bolest.

Hipoteza da je pojačan sadržaj glutena u “modernim žitima”, porast upotrebe glutena sa vremenom su besmislene. Konzumacija žita (svih vrsta) je opala sa 99 kg po osobi iz 1900, na 60 kg po osobi u 2008. god.

Sekundarna nastaje uled oštećenja taknkog creva drugim mehanizmom (npr neke infekcije tankog creva, gliste…), te po otklanjanju uzroka bolest nestaje.

Klinička slika hroničnog oboljenja: bolest počinje podmuklo, anoreksijom, promenama raspoloženja deteta (s obzirom da je urodjeno kod deteta se odmah vidi), gubitak u telesnoj masi.

Dete ima karakterističan izgled. Abdomen je velik i mlitav te dete hoda kao trudnica. Ekstremiteti su mršavi i tanki. Stolice su obimne, masne. Mogu biti i penušave zbog nesvarenih ugljenih hidrata. Dete može dnevno izbaciti 1-1.5 kg stolice koja je izuzetno neprijatnog mirisa, Hipovitaminoza (nedostatak) svih vitamina, naročito vitamina D pa se svemu ovome pridružuje i Rahitis. Prisutni su edemi i anemija.

Dijeta uz eliminaciju glutena iz ishrane je doživotna.

Eliminisati: ovas, ječam, pšenicu, raž.

Ubaciti osnov ugljenih hidrata, skrob: kukuruz, krompir, pirinač jer oni ne sadrže gluten.

Ovde je ukratno objašnjeno da je, “alergija na gluten” genetski nedostatak enzima. To nije nešto što nastaje već sa čim se dete rađa. Naravno, spometuta je i sekundarna i zašto nastaje i da je to prolazno.

Nadam se da će ove informacije pomoći ljudima da razumeju šta je alergija na gluten i da pokušaju da, bar donekle ne donose ishitrene odluke zbog nečega što su videli na TV. Savetovala bih sve ljude da prvenstveno posete lekara i utvrde pravi uzrok svojih problema.

Naše telo je komplikovana mašina, i da bi smo ga shvatili moramo puno učiti o njemu 🙂

Aleksandra Mitrović