Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Izrada crteža za 3D modelovanje se zasniva na crtanju u programima za digitalnu obradu objekta kao što Maya, Zbrush, Google SketchUp, Photoshop itd. Pored ovih programa, moguća je tenika skeniranja realnog objekta pomoću 3D skenera koji pretvara realan objekat u trodimenzioni .stl fajl ili prvenstveno ručnog crtanja. Najčešće se primenjuje izrada u softverima s obzirom da su skeneri zbog cene nepristupačni. Programi nam dozvoljavaju obradu svakog detalja objekta, ivica i detalja koji ga karakterišu. Ukoliko niste ispraksovani u koriščenju programa za crtanje, na internetu imate širok opseg tutorijala za njihovo korišćenje.
Pre početka crtanja u programu, najpraktičnije je za složenije modele napraviti nekoliko ručnih skica kako bi se kasnije što preciznije krajnji model mogao preneti u programu.

Nakon odabira programa za 3D modelovanje neophodno je isplanirati neke stavke pre samog početka dizajniranja. Dve stavke koje se moraju razmatrati su debljina zidova prilikom štampe i detalji. Ova merenja su bazirana na vrsti štampača i materijala koji se koriste. Minimalna debljina zida objekta je koliko je tanak najtanji deo nekog objekta. Objekat mora biti tanak dovoljno kako bi mogao da se štampa od određenog materijala. Mora se takođe uzeti u obzir i koliko su tanki delovi koji služe kao podrška glavnom objektu koji se štampa. Na primer, ako se pravi čaša za vino a debljina zida je 1mm, struktura ne bi bila dovoljna jaka da izdrži veću strukturu iznad. Ali ako se promeni debljina na 5mm, struktura bi bila jača.

U softveru za animaciju, vaš model postoji u svetu bez gravitacije i fizike. Kako bi model postojao u fizičkom svetu, morate uzeti u obzir karakteristike filamenta. Kako bi se bolje razumela jačina i slabost materijala, može biti od pomoći posmatranje štampača u akciji. Uzmite vremena kako biste videli kako će model biti distribuiran. Ako želite da model samostalno stoji pobrinite se da dno modela ima težinu. Podesite veličinu modela tako da se uklapa u dimenzije štampača.

Nivo detalja se takođe mora uzeti u obzir zato što 3D štampači mogu kreirati detaljne objekte do određenog nivoa. Kao i regularni štampači, nemaju nelimitirajuću rezoluciju. Mora se sprovesti istraživanje kako bi se znale mogućnosti određenog 3D štampača. Za pokretljive delove se mora voditi računa o razmaku kako slučajno ne bi došlo do mešanja tokom procesa štampe. Sve je bazirano na materijalu koji će se koristiti tokom štampe. Različiti materijali imaju podržavaju različite debljine zidova i nivoe detalja.

Pored samostalnog dizajna modela, završene objekte pripremljene za štampu možete naći na sajtovima Pinshape, Thingiverse i još mnoge druge. Na njima možete naći modele koji su besplatni za preuzimanje, a i složeni objekti koji se naplaćuju kako bi se preuzeli. U komercijalnim krugovima sve više na popularnosti dobija izrada modela skeniranjem i 3D štampom ljudskog modela ili MiniMe. Nakon izrade 3D modela u nekom od dostupnih programa, potrebno je model sačuvati u pogodnom formatu za kasnije puštanje u štampu. Najčešći podržavan je .stl fajl koji je dostupan u svim programima za 3D modelovanje.

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!
3D štampa brzo postaje veoma uzbudljiva kao tehnologija, za koju neki kažu da ima potencijal da postane poznata kao i sam internet! Ali šta je, pre svega, zaista zanimljivo kod tehnologije te vrste?

Digitalizacija stvarnih objekata u 3D modele postaće jednostavna kao i slikanje. 3D štampa i njena tehnologija će svakako promeniti prirodu komercijale, jer će krajnji korisnici moći sami da proizvode radije nego da se uključuju u proces kupovine od drugih ljudi ili korporacija.

Bot-Art gornja leva slika

Bot-Art

“Ako možete nešto nacrtati, možete to i napraviti!” Ukoliko imate dobru 3D kreativnu ideju, mi vam možemo pomoći da je realizujete!

Guests Online

We have 23 guests and no members online

Popularni artikli

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.